Tę pyszną zapiekankę robię ekspresowo z 3 składników. Jest dobra na obiad i kolację
Lubię robić zapiekanki, bo tak naprawdę mało przy nich pracy. Zwykle wystarczy tylko pokroić składniki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Resztę robi już za mnie urządzenie. Ja w tym czasie mogę robić np. sos do zapiekanki lub po prostu odpoczywać. Jeśli też jesteście zwolennikami takich prostych rozwiązań, zapiekanka z brokułu jest stworzona wprost dla was. Doskonale syci i smakuje, a jest tania i prosta.
Jak przygotować brokuł do zapiekanki?
Brokuł do zapiekanki należy oczyścić i podzielić na małe różyczki. Warto je obgotować, bo dużo szybciej warzywo zmięknie w wodzie, niż w zawiesistym sosie. W ten sposób skróci się czas pieczenia potrawy. Różyczki brokułu należy więc wrzucić na osolony wrzątek i gotować 4-5 minut. Po tym czasie brokuł trzeba odcedzić i dokładnie osączyć.
Jak zrobić zapiekankę z brokułu?
Tę prostą zapiekankę robi się z trzech podstawowych składników: brokułu, jajek i śmietany. Oczywiście niezbędne są też dodatki smakowe, takie jak: czosnek, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Można też dodać starty, żółty ser, ale nie jest to konieczne.
Przepis: Zapiekanka z brokułu
Różyczki brokułu zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży brokuł
- 4 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie brokułuBrokuł oczyść, podziel na różyczki. Obgotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz. Umieść go w niedużym, natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania.
- Zalewanie masą i zapiekanieJajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, rozkłóć rózgą lub widelce. Dodaj zmiażdżony czosnek, trochę gałki, soli i pieprzu, wymieszaj. Masą zalej brokuł. Całość piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czym można wzbogacić zapiekankę z brokułu?
Dużą zaletą mojej zapiekanki z brokułu jest fakt, że jest prosta, szybka i tania. Jeśli jednak chcecie, możecie ją urozmaicić różnymi dodatkami. Do brokułu możecie dołożyć np. paski szynki czy migdały w płatkach. Dobrze też sprawdzi się pokruszony ser twarogowy. Wierzch potrawy przed wstawieniem do piekarnika możecie posypać startym, żółtym serem. Danie zyska na wartości odżywczej.